SDLC & Agile – Interview questions for Freshers -3

Agile Cirlce1

In continuation of my previous blog [https://wordpress.com/post/vskumar.blog/1944] on this subject following questions and answers are continued:

1.  During selection of Agile  Projects what are the main activities need to be performed?

Ans: a) Identify potential projects

         b) Prioritize potential projects

         c) Develop initial vision

         d) Consider project feasibility

 2.  How to identify potential projects in an organization?

Ans: In any organization initially, the critical business processes are identified. These critical business process are analyzed for automation through IT  technology. Then they are going to be converted into IT projects. And will be planned as per the Agile methodology for planning, execution and delivery.

3. How the  projects can be prioritized/identified during Agile ?

Ans: Once the critical business processes are identified and planned for IT projects, and these will be the potential projects for prioritization and planning. 

4. What is the initial vision to a project and what should be done at that stage?

Ans: Each prioritized  project should be associated with initial vision of organization. During this stage the ROI [Return On Investment] is calculated for a project. 

5.  What is a project feasibility?

Ans: Once ROI is measured for  a project. The feasibility of doing that project is going to be researched. If it is feasible only the project team is going to consider it as an IT project.

 6.  To initiate the Agile project what are the main activities need to be performed?

Ans: a) Identification of active stakeholders and their participation.

         b) Identification of budgeting and funding to the project. The Required support           need  to be given.         

        c) Building the initial teams.

         d) Envisioning the initial requirement with agile concept by following iterative development plans.

         e) Identifying initial architecture and design.

         f) Identifying required development, testing environments and setting up these environments.

      7. What is the process involved in initial requirement envisioning

             Ans:  In a prioritized project the customer requirements are gathered and these requirements are prioritized by user group. The project team is going to segregate them into different iterations of a software delivery. Each iteration is going to be considered in  one software delivery.

8. What are the steps involved during  initial architecture?

Ans: During initiation of project,  the project team need to identify the required technical teams for  different iterations of delivery. The skeleton architecture need to be enhanced to baseline it with reference to the identified iterations of entire software project delivery. Then the technical teams need to understand their delivery responsibility in view of different software components.

9.  During the initiation of the project what are the steps involved in setting up  the environments ?

Ans:  i) During the environmental  setup activity as per the agile development process we need to have the following environments by minimum.

a) Development environment

b) Testing environment

c) Production environment.

          ii) The above environments needs to be satisfied as per the initial architectural requirement.

iii) If modification is required it needs to be documented for specific iteration.

10. During construction phase what is the meaning or importance for active stakeholder participation?

Ans:  In agile development by following different process steps it facilitates for a sustainable development environment. During this stage the stakeholders are called [for example ] as; sponsors, developers, users, etc. These stakeholders can vary from one project to another project, when it is going to be defined for a project selection. The stakeholders involvement is mandatory during construction phase to review and decide on  further movement  of construction phase tasks. At this stage they might ask for some more changes also. The developers should be in a position to accept them as per the Agile manifesto rules. The Product Owner [PO] can decide on the size of the SPRINT [iteration] delivery. Hence during construction stage the stakeholder participation is mandatory to finalize the final SPRINT delivery. If it is a maintenance or bug fixes project sometimes the stakeholders may not be required, the PO only can decide the final SPRINT.

Keep watching this site for further updates.

Contact for any guidance/coaching.

View my UrbanPro-profile

URL is : https://www.urbanpro.com/vskumar

Vcard-Shanthi Kumar V

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s